Sunday, 24 January 2016

Ayam Masak Berempah


Bahan [Menggoreng]
1/2 ekor Ayam dipotong sederhana
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung goreng [kentucky]
*perap ayam selama 20 minit

Bahan [dikisar kering/ ditumbuk]
4 biji cili merah segar
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 batang serai
1 sudu lada sulah
1 sudu rempah campuran
1 sudu pati knor

Bahan Tambahan
1 senduk sos cili
1 cawan air
4 helai daun limau purut
Minyak masak


Cara-cara 
1. Panaskan minyak goreng ayam yang telah diperap sehingga agak kekuningan dan asingkan.

2.Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga pecah minyak, masukan sos cili, dan air.

3. Setelah kuah mendidih masukkan ayam yang telah digoreng, kacau sehingga kuah agak kering sepenuhnya. masukan daun limau purut untuk manambahkan lagi bau.

Selamat mencuba :) 



No comments:

Post a Comment