Hokaido Chiffon Cup Cake
Bahan-Bahan (A)
|
Qty
|
Kuning Telur
|
4 biji
|
Gula kastor
|
25 gram
|
Esen Vanila
|
1 sudu kecil
|
Minyak Canola / Minyak Masak (*jika tiada minyak canola)
|
40 ml
|
Susu segar
|
40 ml
|
Bahan-Bahan (B)
|
Qty
|
Tepung Kastard (Boleh ganti dengan serbuk coklat)
|
20 gram
|
Tepung kek
|
55 gram
|
Baking Soda
|
1 sudu kecil
|
Bahan-Bahan (C)
|
Qty
|
Telur Putih
|
4 biji
|
Gula kastor
|
75 gram
|
Garam
|
¼ sudu kecil
|
Bahan-Bahan untuk filing
Bahan-Bahan (D)
|
Qty
|
Whipping
cream
|
1 sudu
|
Cream
Cheese
|
250
gram
|
Gula
kastor
|
1 sudu
|
Buah
Strawberry
|
4 biji
(belah 4)
|
Snow powder/Dusting sugar
|
1 sudu
|
❁❀✿Cara-cara ✿❀❁
1. Panaskan Oven pada suhu 150°C. Sediakan 9-12 biji remekins bersaiz besar
10. Pukul whipping cream,cream cheese dan gula sehingga kembang.Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam, supaya cream pekat sepenuhnya, agar kek tak basah. Hias kek mengikut citarasa
BAHAN-BAHAN A |
2.Masukan kuning telur ke dalam 1 bekas/mangkuk besar,Pukul telur bersama gula kastor
3.Tambahkan esen vanila,minyak dan susu. Pukul rata
BAHAN-BAHAN B |
4.Campurkan tepung kek, tepung kastard dan baking soda dalam satu bekas
5. Ayak sedikit demi sedikit ke dalam bahan-bahan A yang telah kita sediakan tadi.
BAHAN-BAHAN C |
6. Dalam bekas berlainan, Pukul telur putih separuh kembang, masukan garam, Masukkan gula sedikit demi sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi sehingga kental dan kaku (soft peaks)
** Makesure Terbalik bekas pun tak tumpah
BAHAN A&B + C |
7. Ambil 1/3 adunan telur putih dan masukkan dalam adunan tepung, gaul rata dengan menggunakan kaedah kaup balik.Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama.
8.Tuang adunan dalam remekin atau cawan kertas anggaran 3/4 daripada bekas, hentakan sedikit bekas untuk mengurangkan gelembung udara pada kek.
9.Masukan dalam oven, bakar selama 25-30 minit, keluarkan dari oven bila kek sudah masak.Hentakan kek sekali lagi dan biarkan sehingga sejuk.
BAHAN-BAHAN D |
Taburkan Snow powder/Dusting sugar sebagai hiasan
#TQ Joyce Manirath pernah kongsi resepi ni, harap simpan di sini supaya tak hilang
#TQ Joyce Manirath pernah kongsi resepi ni, harap simpan di sini supaya tak hilang
No comments:
Post a Comment