Tuesday 12 February 2019

Tart Nanas Bercheese Gebu


Bahan-bahan (Anggaran 80-90 biji @ 3 balang kecil)
350g   Tepung Gandum 
25g     Tepung Kastad (Anggaran 2sudu besar)
25g     Tepung Jangung (Anggaran 2sudu besar)
250g   Buttercup
125g   Cream Cheese Tantura
1Biji    kuning telur
sedikit garam halus

1bekas Jem Nanas (Nona)

Bahan sapuan tart:
kuning telur 
pewarna kuning telur
sedikit air

Cara-cara:
  1. Satukan Butter, Cream Cheese dan garam.
  2. Masukkan kuning telur kacau sebati kemudian masukkan tepung gandum,tepung kastad,tepung jagung.
    (tepung diayak terlebih dahulu supaya tiada bendasing)Uli sebati.
  3. Terap menggunakan acuan tart, dan gulung seperti biasa.
  4. Sebelum bakar hias tart dengan sapuan.(kuning telur+pewarna kuning+sedikit air)
  5. Bakar pada suhu 160°C (30 minit) Api atas dan bawah.
     OVEN:AE-19N PENSONIC chef Ismail (Oven jenis kecil 25biji sekali bakar)

**saya letak dalam papercup nampak kemas dan menarik




No comments:

Post a Comment