Saturday 20 July 2019

Udang Goreng Butter




Sarang Telur:
biji kuning telur
senduk butter (buttercup)
cawan minyak masak

  1. Pukul ringan kuning telur.
  2. Panaskan butter bersama minyak masak (supaya butter tak menjadi hitam).
  3. Bila minyak dalam kuali sudah betul-betul panas, guna senduk bulat pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.
  4. Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer.
  5. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis.
  6. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan.
  7. Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya.

Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya.

Udang:
12 ekor udang perap dengan tepung goreng (kentucky)
Minyak untuk menggoreng
  1. Goreng udang sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan.
  2. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.
Bahan untuk ditumis:

ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair (carnation)
Sedikit butter - untuk menumis
Garam secukup rasa

  1. Panaskan butter di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.
  2. Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi  dan garam secukup rasa. Jangan masukkan banyak sangat garam yer sebab butter sudah masin.
  3. Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp..  
Senang kann

No comments:

Post a Comment