2 biji kuning telur
1 senduk butter (buttercup)
1 cawan minyak masak
- Pukul ringan kuning telur.
- Panaskan butter bersama minyak masak (supaya butter tak menjadi hitam).
- Bila minyak dalam kuali sudah betul-betul panas, guna senduk bulat pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.
- Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer.
- Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis.
- Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan.
- Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya.
Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya.
Udang:
12 ekor udang perap dengan tepung goreng (kentucky)
Minyak untuk menggoreng
- Goreng udang sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan.
- Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.
Bahan untuk ditumis:
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair (carnation)
Sedikit butter - untuk menumis
Garam secukup rasa
- Panaskan butter di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.
- Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi dan garam secukup rasa. Jangan masukkan banyak sangat garam yer sebab butter sudah masin.
- Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp..
No comments:
Post a Comment