Friday, 6 November 2015

Donut

Donut
Note** Gula blend terlebih dahulu.

Bahan-Bahan:
[A]
5.5gm yis kering
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula 

*campurkan bahan A, biar sebentar,jika berbuih bermaksud yis masih okay.


[B]
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung

[C]
1 biji telur
1/2 cawan air (ikut keperluan)
2 sudu besar butter/marjerin

Cara Membuat:

1. Satukan bahan B ke dalam mangkuk yang besar.

2. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung. Tuangkan bahan A & C, Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.

3. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang. 
[dalam 15-20 minit]


4. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.



5. Goreng dengan minyak panas (minyak kuantiti yang banyak agar donat tenggelam),dengan api sederhana kecil.

6. Donut warna kuning kemerahan boleh diangkat dari kuali.

7.Hias ikut citarasa...sedia untuk dimakan






No comments:

Post a Comment