Tuesday, 8 December 2015

KARIPAP ROTI {SARDIN KENTANG}

KARIPAP ROTI {SARDIN KENTANG}


BAHAN-BAHAN


CARA-CARA

{Inti Karipap}
  1. Asingkan tulang ikan sardin dan hancurkan isi ikannya. 
  2. Asingkan sos atau kuah sardin yang ada dalam tin supaya inti tidak begitu berminyak.
  3. Panaskan minyak, masukan bawang merah yang dipotong dadu,kacau perlahan sehinga naik bau,masukan serbuk kari {bancuh dengan sedikit air} Note** boleh campurkan cili kisar atau cili segar utk yang suka makan pedas
  4. Masukan kentang yang dipotong dadu {toskan air terlebih dahulu} biar sehingga naik bau
  5. Masukan 1 cawan air supaya kentang cepat empuk, tutup kuali supaya wap air dapat lembutkan kentang dengan cepat.
  6. Masukan isi sardin yang telah dihancurkan,masukan kicap & serbuk perisa {jika perlu}
  7. Biar sehinga kentang empuk, air kering
  8. Angkat inti dan masukkan ke dalam bekas yan sesuai supaya cepat sejuk dan boleh dibuat inti karipap.


{Kulit Karipap}
  1. Potong bahagian kulit keras roti
  2. Gelek roti sehinga menjadi kepingan nipis

Seterusnya....
  1. Letakkan kepingan roti yang telah digelek nipis tadi atas acuan Karipap
  2. Sapukan sedikit putih telur sebagai gam supaya karipap tak terbuka masa masak nanti. boleh juga bancuh sedikit tepung jagung sebagai gam.
  3. letakkan inti di tengah dan kepitkan, keluarkan lebihan bahagian tepi.
  4. Panaskan minyak, goreng karipap sehinga rangup... angkat,sedia untuk dimakan





Jika nak jimat!!! Lagi 1 cara lipat 2 roti & tekan bahagian tepi dengan garpu




Selamat mencuba.....







No comments:

Post a Comment